رژیم والیومتریک توسط دکتر باربارا رولز، متخصص تغذیه در دانشگاه Penn State، با هدف ایجاد یک رویکرد که بر الگوی غذایی سالم تاکید دارد، معرفی شد.
کتابهای مرتبط با رژیم والیومتریک درباره چگالی انرژی و چگالی مواد مغذی رژیم غذایی است. غذاهایی با چگالی انرژی بالاتر محتوای کالری بیشتری در هر سهم دارند؛ درحالیکه، مواد غذایی با چگالی پایینتر در هر سهم مقدار کالری کمتری خواهند داشت.
همچنین، غذاهایی با چگالی مواد مغذی بالا نسبت به مقدار کالریشان دارای محتوای بالاتری مواد مغذی هستند و معمولا مقدار چربی اشباع، نمک و قند افزودنی کمتری دارند. با مجله بنتو همراه باشید.
انواع رژیم لاغری را میشناسید؟ ( در این مقاله بیشتر بخوانید! )
راهنمای رژیم والیومتریک
رژیم والیومتریک به جای حذف یک غذای خاص یا یک گروه غذایی، بر انتخاب غذای مناسب تاکید دارد. مواد خوراکی بر اساس چگالی انرژی به چهار گروه تقسیم میشوند.
- گروه اول: غذاهایی شامل سبزیجات و میوههای غیر نشاستهای، شیر غیرچرب و سوپ.
- گروه دوم: غذاهایی شامل سبزیجات و میوههای نشاستهای، غلات، غلات صبحانه، گوشت کم چرب، حبوبات و غذاهای مخلوط کم چرب.
- گروه سوم: غذاهایی شامل گوشت، پنیر، پیتزا، سیب زمینی سرخ شده، سس سالاد، نان، بیسکوییت نمکی، بستنی و کیک
- گروه چهارم: غذاهایی شامل کراکر، چیپس، شکلات، کوکی، آجیل، کره و روغن
مواد خوراکی موجود در گروه یک چگالی انرژی بسیار پایینی دارند و گروه آزاد در نظر گرفته میشوند به این معنی که دریافت آنها در هر زمانی مجاز است. چگالی انرژی از گروه ۲ تا ۴ روند افزایشی دارد.
بنابراین برای جلوگیری از دریافت کالری اضافی باید به سهم هر یک از مواد خوراکی در این گروهها توجه شود. اندازه سهمها و محتوای انتخابی از هر گروه در افراد مختلف متفاوت خواهد بود؛ اما به طور کلی رژیم والیومتریک شامل سه وعده اصلی و دو میانوعده در روز است.
پیشنهادهایی برای کاهش انرژی وعدههای غذایی
- اضافه کردن مواد خوراکی سرشار از آب مانند میوهها و سبزیجات
- اضافه کردن موارد پر فیبر
- کاهش مقدار چربی دریافتی
- دریافت کافی موادخوراکی پروتئینی در هر وعده (۱۰)
رژیم والیومتریک و فعالیت بدنی
علاوه بر ترکیب مواد خوراکی، رژیم والیومتریک برنامه ویژهای برای افزایش فعالیت بدنی به مقدار حداقل ۳۰ دقیقه در روز در اکثر روزهای هفته مهیا میکند. این مقدار از فعالیت بدنی توسط راهنمای فعالیت بدنی امریکا حمایت شده است.
فواید رژیم والیومتریک
یکی از مزیتهای رژیم والیومتریک این است که هیچ غذایی در لیست ممنوعه قرار ندارد. بنابراین، هر فرد با توجه به الگوی غذایی خود میتواند غذاها و نوشیدنیهایی با محتوای مواد مغذی بالا را انتخاب کند.
برخی از مطالعات پیشنهاد میکنند که با افزایش محدودیت در رژیم غذایی، تمایل به دریافت ماده خوراکی محدود شده افزایش پیدا میکند. درنتیجه، امکان دریافت مواد خوراکی مورد علاقه در رژیم راه سالمتری برای کنترل کالری دریافتی خواهد بود. (۲)
درحالیکه همچنان نیاز به بررسی و آنالیز بیشتر در زمینه ارتباط چگالی انرژی رژیم غذایی در مدیریت وزن و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی وجود دارد، اما مطالعهای در سال ۲۰۱۶ نشان داد که استفاده از رژیم غذایی با چگالی انرژی پایین موجب بهبود کنترل اشتها و کاهش وزن میشود.
به نظر میرسد که رژیم والیومتریک با تاکید بر غذاهای کامل و شخصیسازی رژیم غذایی به جای حذف کامل یک گروه غذایی یا داشتن قوانین سختگیرانه دریافت غذاها، میتواند به عنوان یک الگوی غذایی پایدار شناخته شود. (۳)
رژیم والیومتریک و بیماریهای قلبی
بعضی از مطالعات تاثیر رژیم غذایی با چگالی انرژی پایین را در فاکتورهای موثر بر بیماریهای قلبی نشان دادهاند، اما شواهد کافی برای حمایت قطعی از این موضوع وجود ندارد. (۴)
رژیم والیومتریک و دیابت نوع دو
در یک مطالعه مشاهدهای بزرگ، خانمهای یائسهای که از رژیم غذایی با چگالی بالای انرژی پیروی میکردند در خطر بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع دو قرار داشتند. نتایج این مطالعه از تاثیر احتمالی رژیم والیومتریک در پیشگیری از دیابت در خانمها بعد از یائسگی حمایت میکند. (۵)
رژیم والیومتریک و سرطان پستان
در یک مطالعه کوهورت بزرگ نشان داده شد که احتمال ابتلا به سرطان پستان در خانمهای یائسه که رژیم غذایی با چگالی انرژی بالاتر دارند بیشتر است. درواقع، دریافت رژیم غذایی با محتوای کالری بالا میتواند در بدن منجر به افزایش عوامل موثر بر سرطان شده و از این طریق خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. (۶)
رژیم والیومتریک و کاهش وزن
مطالعات مروری و متاآنالیزهای متعددی نشان دادهاند که پیروی از یک رژیم غذایی مانند رژیم والیومتریک با چگالی پایین انرژی در ارتباط با وزن پایینتر است. همچنین، شواهد مرتبط با کارآزماییهای بالینی حاکی از تاثیر رژیم با چگالی پایین انرژی در مدیریت بهتر وزن و حفظ وزن از دست رفته است. (۷-۹)
سخن پایانی
باید توجه داشت که اکثر مطالعات موجود در زمینه ارتباط رژیمهای با چگالی انرژی پایین مانند رژیم والیومتریک، مطالعات مشاهدهای هستند و برای اثبات وجود رابطه علیتی نیاز به انجام کارآزماییهای بالینی بیشتر احساس میشود.
منابع:
- https://foodinsight.org/basics-of-volumetrics-diet/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694569/pdf/nihms103743.pdf
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27238958/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122107/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5409868/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27629577/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27238958/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3066438/
- https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=207978
دیدگاهتان را بنویسید