چای قرمز یا همان چای رویبوس یک چای گیاهی است که از برگهای تخمیرشده درختچه ی چای قرمز دارای طعم و عطر ملایم و دلپذیری است و همچنین فواید بسیاری برای سلامتی دارد.قرنهاست که در آفریقای جنوبی از چای قرمز برای رفع ناراحتی معده، اگزما و آلرژی پوستی، خواب بهتر و تسکین قلنج کودک استفاده میشود. خاصیت ضد التهابی و محتوای آنتی اکسیدانی چای قرمز در محافظت از بدن موثر است و چای قرمز ممکن است در کاهش وزن و لاغری هم کمک کننده باشد.(۱) در ادامه با مجله بنتو همراه باشید.
فواید چای رویبوس
۱٫ چای سرخ بدون کافئین
چای قرمز یا رویبوس از آنجا که فاقد کافئین است گزینه مناسبی در افراد حساس به کافئین، کودکان و زنان باردار محسوب میشود.(۲) اگرچه کافئین دارای فوایدی برای سلامتی است؛ اما ممکن است همه نتوانند از کافئین استفاده کنند. مصرف کافئین در برخی میتواند با اختلال خواب، اضطراب، بی حسی و تپش قلب همراه باشد.
کافئین در چای سبز، چای سیاه و قهوه وجود دارد چای سرخ یا رویبوس گزینه مناسبی برای افرادی که تمایلی به مصرف کافئین ندارند است.
۲٫ چای سرخ و آنتی اسیدان
چای سرخ حاوی آنتی اکسیدان کوئرستین و آسپالاتین است. آنتی اکسیدانها برای سلامت بدن ضروری هستند و از بدن در مقابل رادیکالهای آزاد محافظت میکنند.نتایج یک مطالعه ی حیوانی نشان داد که مصرف چای سرخ ذخیره آنتی اکسیدانی در کبد را بهبود بخشیده است. یک مطالعه ی انسانی نشان داد که اثرات مصرف چای سرخ در افزایش سطح آنتی اکسیدان در بدن موقت و کوتاه مدت است.(۳).
۳٫ چای سرخ و بیماری قلبی
آنتی اکسیدان برای سلامت قلب ضروری است، چای قرمز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان برای قلب مفید است و احتمالا در کاهش کلسترول تاثیر دارد. در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۱ بر روی ۴۰ بیمار قلبی و عروقی انجام شد، مصرف چای سرخ به مدت ۶ هفته باعث کاهش سطح کلسترول بد در آنها شد.(۴)
۴٫ چای سرخ و کنترل دیابت
چای سرخ ممکن است در کنترل دیابت و کاهش قند خون موثر باشد. آنتی اکسیدان آسپالاتین موجود در چای سرخ خاصیت ضد دیابت دارد. این ماده همچنین ممکن است التهاب و تنگی عروقی را کاهش دهد. طبق گزارش انجمن قلب آمریکا افراد دیابتی۲ تا ۴ برابر بیشتر در معرض مرگ ناشی از مشکلات قلبی هستند.
انواع دمنوش لاغری را در اینجا بخوانید!
چگونه چای سرخ باعث کاهش وزن و لاغری میشود؟
- کاهش التهاب در بدن: چای ترش به دلیل دارا بودن مواد آنتی اکسیدان خاصیت ضد التهابی دارد. تحقیقات علمی بسیاری بین وجود التهاب در بدن و افزایش وزن ارتباط یافته اند و به همین دلیل ممکن است که چای سرخ در کاهش وزن موثر باشد.
- مهار کردن حس گرسنگی: چای سرخ به عنوان یک جایگزین سالم و بدون کافئین برای قهوه یا چای است و باعث کاهش حس گرسنگی و کاهش وزن میشود.
- کمک به هضم غذا: چای سرخ باعث تقویت سیستم گوارش و هضم شده و نقش مهمی در کاهش وزن دارد. چای سرخ به رشد باکتری های مفید در دستگاه گوارش کمک کرده و در درمان اسهال و یبوست موثر است.
- کمک به دفع سموم بدن: چای گل سرخ به دلیل خاصیت سم زدایی و ادرار آور بودن از عفونت ادراری پیشگیری میکند
- تقویت ایمنی بدن: تقویت سیستم ایمنی بدن به کاهش وزن کمک میکند. چای سرخ سرشار از ویتامین c است که به تقویت ایمنی و پیشگیری از عفونت کمک بسیاری میکند.
چه کسانی نباید از چای سرخ استفاده کنند؟
اگرچه چای قرمز فواید بسیاری برای سلامتی دارد؛ اما در برخی مواقع ممکن است همراه با عوارض باشد بنابراین قبل از افزودن این چای به رژیم غذایی حتما با پزشک مشورت کنید.
برخی افراد ممکن است نسبت به چای سرخ حساسیت و آلرژی داشته باشند و با مصرف آن دچار آسم شوند. مصرف چای سرخ در افرادی که داروهای ضد افسردگی یا رقیق کننده خون مصرف میکنند میتواند باعث ایجاد مشکل شود. همچنین چای سرخ به دلیل داشتن ویتامین c بالا باعث اسهال، تهوع، دل درد میشود. مقادیر بالای ویتامین c علائم سنگ کلیوی را نیز بدتر میکند.
دقت داشته باشید که چای رویبوس با چای ترش یا چای مکی متفاوت است. دو گیاه با ظاهری متفاوت که هر دو پس از دم کردن به رنگ قرمز هستند.
کلام آخر
چای قرمز سرشار از مواد آنتی اکسیدان است که خاصیت ضد التهابی دارد و با تقویت سیستم ایمنی به بهبود هضم کمک کرده و باکترهایی مفید دستگاه گوارش را افزایش میدهد. اگرچه برخی مطالعات مصرف چای سرخ در لاغری را موثر دانسته اند؛ اما نتایج مطالعات یافته های ضد و نقیضی در بر دارد.
بنابراین ضمن یادآوری این نکته که کاهش وزن بستگی به نوع رژیم غذایی، سبک زندگی و سلامت عمومی دارد، مصرف یک نوع ماده غذایی یا نوشیدنی و چای به تنهایی اثری در کاهش وزن اصولی ندارد و تنها باعث تاثیرات کوتاه مدت میشود. بنابراین قبل از افزودن هرگونه ماده به رژیم غذایی خود حتما با متخصصین تغذیه مشورت کنید.
منابع:
۱٫ Fawzi Mahomoodally, Traditional Medicines in Africa: An Apprisal of Ten Potent African Medicinal Plants
۲٫ In-Sun Hong, Anti-Oxidative Effects of Rooibos Tea (Aspalathus linearis) on Immobilization-Induced Oxidative Stress in Rat Brain
۳٫ D. Canda, Effects of Consumption of Rooibos (Aspalathus linearis) and a Rooibos-Derived Commercial Supplement on Hepatic Tissue Injury by tert-Butyl Hydroperoxide in Wistar Rats.
۴. Jeanine L Marnewick, Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease
دیدگاهتان را بنویسید