رژیم غذایی مایند یا MIND diet که مخفف MEDITERRANEAN-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay است برای بهبود وضعیت شناختی و کاهش خطر و یا کاهش پیشرفت آلزایمر معرفی شده است. با مجله بنتو همراه باشید.
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر یک بیماری مغزی پیشرونده و غیر قابل بازگشت است که با افزایش سن روند آن سرعت مییابد. دانشمندان در سالهای اخیر به یافتههای ارزشمندی در زمینه این بیماری دست یافتهاند. اخیرا، محققان بر رابطه میان دمانس مغزی و تغذیه تمرکز بیشتری دارند. مطالعات گذشته اساسا بر نقش مواد مغذی بر دمانس مغزی تاکید داشتند؛ اما یافتههای جدید نشان دادهاند که یک الگوی غذایی مشخص تاثیر به مراتب بیشتری نسبت به یک ماده مغذی خاص بر کاهش روند بیماریهای شناختی خواهد داشت.
انواع رژیم لاغری را میشناسید؟ ( در این مقاله بیشتر بخوانید! )
تاثیر رژیم غذایی مایند بر سلامت مغز چیست؟
محققان در مرکز پزشکی RUSH University و دانشکده سلامت عمومی هاروارد نتایج مشاهدات خود را در زمینه تغییر رژیم غذایی بیماران و تاثیر معنادار این تغییر در کاهش خطر پیشرفت آلزایمر منتشر کردند. محققان دو رژیم غذایی مدیترانهای و رژیم دش که موجب کاهش خطر فشارخون بالا، حمله قلبی و سکته میشوند را با هم ترکیب کردند. پیروی دقیق از رژیم غذایی مایند موجب کاهش خطر آلزایمر به میزان ۵۳ درصد و پیروی متعادل از این رژیم کاهش ۳۵ درصدی آلزایم را به همراه خواهد داشت. (۴)
اجزای تشکیل دهنده رژیم غذایی مایند چیست؟
الگوی رژیم غذایی مدیترانهای شامل غذاهای کامل و فراوری نشده برپایه گیاهان مثل غلات کامل، حبوبات، سبزیجات، میوهها، مغزها و ماهیها همراه با مقدار کمتری گوشت، شیر و محصولات لبنی و نیز مصرف متعادل نوشیدنیهای الکی است. همچنین، تاکید رژیم دش بر مصرف میوه، سبزیجات، لبنیات کمچرب، غلات کامل، پرندگان، ماهی، و مغزها و نیز محدودیت مصرف چربیها، گوشت قرمز، شیرینیها و نوشیدنیهای شیرین است. (۳)
رژیم غذایی مایند با ترکیب این دو رژیم غذایی بر مصرف غذاهای طبیعی و بر پایه گیاهان تاکید میکند. همچنین به طور اختصاصی توصیه میکند که مصرف توتها و سبزیجات برگ سبز افزایش یابد؛ و نیز مصرف غذاهای حیوانی و غذاهای با چربی اشباع بالا محدود شود. (۴)
۱۰ ماده غذایی موجود در رژیم غذایی مایند که موجب افزایش سلامت مغز میشود:
- سبزیجات برگ سبز؛
- سبزیجات دیگر؛
- مغزها؛
- توتها؛
- انواع لوبیا؛
- غلات کامل؛
- ماهی؛
- پرندگان مثل مرغ؛
- روغن زیتون؛ و
- شراب.
۵ ماده غذایی مضر برای سلامت مغزکه در رژیم مایند باید محدود شود:
- گوشت قرمز
- کره و مارگارین
- پنیر پرچرب؛
- شیرینی و شکلات؛
- فست فود و غذاهای سرخ شده.
راهنمای کلی رژیم غذایی مایند
علاوه بر موارد بالا، راهنمای کلی برای رژیم غذایی مایند به مصرف روزانه ۳ سروینگ غلات کامل، یک سالاد و یک نوع سبزیجات دیگر و یک استکان شراب توصیه میکند. همچنین، در این رژیم باید مغزها را هر روز در میانوعدهها و لوبیاها را یک روز در میان مصرف کنید. حداقل دریافت مرغ و انواع توت در رژیم مایند دو بار در هفته و حداقل دریافت ماهی یک بار در هفته است.
محدود کردن دریافت ۵ ماده غذایی مضر در لیست بالا خصوصا کره الزامی است. بهتر است دریافت کره به کمتر از یک قاشق مرباخوری در روز و دریافت پنیر، و غذاهای سرخ شده و یا فست فود به کمتر از یک سروینگ در هفته محدود شود. (۴)
آیا رژیم غذایی مایند باعث کاهش وزن میشود؟
حقیقت این است که مطالعات گستردهای در زمینه کاهش وزن و رژیم مایند صورت نگرفته است. اما کاهش وزن در رژیم مایند محتمل است. طبق راهنمای این رژیم، کاهش وزن به دلیل محدودیت غذاهای مضر برای مغز مانند لبنیات پرچرب، شیرینی، شکلات و غذاهای سرخ شده به دور از انتظار نخواهد بود. با حذف این موارد نه تنها سلامت مغزی شما تامین میشود؛ بلکه ممکن است چند کیلوگرم کاهش وزن را تجربه کنید. اگرچه بعضی از مطالعات با توجه به دو رژیم غذایی تشکیل دهنده رژیم مایند، کاهش وزن را در این رژیم پیشبینی میکنند؛ اما در مطالعهای که در سال ۲۰۲۰ بر روی ۶۵۰۰ فرد چاق صورت گرفت هیچ تغییری بر وزن بدن و اندازه دور کمر افراد نشان داده نشد. (۵)
تفاوت رژیم غذایی مایند با رژیم مدیترانهای و رژیم دش:
- برخلاف رژیم مدیترانهای و رژیم دش که در آنها تاکید به دریافت بالای میوه دیده میشود، تمرکز در رژیم مایند بیشتر بر توتها و سبزیجات برگ سبز است.
- در رژیم مایند برخلاف رژیم دش مصرف بالای لبنیات توصیه نمیشود.
- در رژیم مایند برخلاف رژیم مدیترانهای به مصرف بالای سیبزمینی و دریافت بیش از یک بار در هفته ماهی توصیه نمیشود.
- رژیم مایند بر مصرف مواد غذایی مفید برای مغز تاکید دارد. برای مثال مصرف سبزیجات برگ سبز به دلیل محتوای بالای فولات، ویتامین E، کاروتنوئیدها و فلاونوئیدها موجب کاهش خطر دمانس و بیماریهای شناختی میشود. (۶)
سخن پایانی
اگرچه رژیم غذایی مایند ترکیبی از دو رژیم مدیترانهای و رژیم دش است؛ اما این رژیم تاثیر به مراتب بیشتری ،نسبت به این دو رژیم، بر آهسته کردن روند پیشرفت بیماریهای شناختی دارد. همچنین، مطالعات نشان دادهاند که رژیم مایند نه تنها موجب کاهش بیماریهای شناختی قبل از سکته میشود، بلکه ۲ برابر تاثیر بیشتری در سلامت مغز بعد از سکته خواهد داشت. (۷)
منابع:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532650/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26407649/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798079/
- https://www.rush.edu/news/new-mind-diet-may-significantly-protect-against-alzheimers-disease
- https://health.usnews.com/best-diet/mind-diet
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581900/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199507/
دیدگاهتان را بنویسید